Belépés

Látogatók száma


Ma10
Tegnap23
Ezen a héten74
Ebben a hónapban336
Összesen101455

Otosclerotikus góc szövettani képeAz otosclerosis az emberi temporális csont otikus kapszulájának gyulladásos, gócokban előforduló csontanyagcsere megbetegetése, melynek etiológiája mindmáig tisztázatlan.

Az otikus kapszula (a halló- és egyensúlyérző szerv csontos tokja) bármely területén apró lítikus (csontot lebontó) fókuszok alakulhatnak ki, melyek meghatározzák a betegség kimenetelét, ugyanis az otosclerosis tünetei a gócok elhelyezkedésétől függenek. Az idő múlásával a kezdeti lebontó folyamatokra megjelenő válaszként a szervezet saját gyógyító mechanizmusának segítségével sclerotikussá (meszes, heges) alakítja a gócokat.

 

A legújabb kutatások szerint az otosclerosis egyik fő kóroki tényezője valószínűleg az emberi oticus capsulában zajló, krónikus perzisztálóKanyaró vírus kanyaróvírus fertőzés. A kanyaróvírus partikulumok állantó jelenléte a celluláris immunválasz folyamatos stimulációját eredményezik, ami az érintett csontszövetben megjelenő gyulladásos reakcióval és következményes sejtkárosodással jár. 

Feltehetőleg genetikai tényezők adják a betegség hátterét, melyhez hozzájárulhatnak a perzisztáló kanyaró fertőzésen kívül egyéb tényezők is, mint pl.: a zavart csontmetabolizmus, autoimmunitás, hormonális és környezeti faktorok egyaránt.