Belépés

Látogatók száma


Ma13
Tegnap23
Ezen a héten77
Ebben a hónapban339
Összesen101458

Hormonális terhelés:

  • A betegség progresszióját hormonális hatások is befolyásolják. Terhesség alatt általában romlik a hallás, ezért a nemkívánt terhesség bekövetkezése jelentős kockázat lehet, a sokadik terhesség vállalása is esetleg meggondolandó. Ezek mind a beteggel történő részletes személyes konzultáción alapuló személyes döntések.
  • Nem tanácsos orális kontraceptívumok szedése sem; a védekezés más módját javasoljuk választani.
  • Olyan betegségek, amelyek hormon kezeléssel járnak, szintén figyelembe veendők pl.: meddőség gyógyszeres kezelése, stb.

Gépjárművezetés:

  • A műtét  utáni első három hétben a gépjárművezetés tilos és a magasban illetve  veszélyes munkahelyeken végzett munkavégzés is. (Ilyenkor kellő óvatosság ajánlott!) Nagyon ritka esetben  a műtét után tartósan bizonytalanság-érzés, egyensúlyzavar maradhat vissza. Az alkalmasság elbírálása, korlátozások megszabása — gondos otoneurológiai vizsgálat alapján — egyedileg történhet.

Post operatív teendők:

  • A közvetlen műtét utáni periódusban a betegnek kerülnie kell az emelést, erőlködést, az erős orrfújást, az orr-garatüregben a nyomás emelkedését. Pl. tüsszenteni csak nyitott szájjal szabad. Víztől óvnia kell a fülét, amíg a gyógyulás nem következik be. 6-8 hétig bizonytalanság-érzéssel, egyensúlyzavarokkal lehet számolni, ezért a közlekedésben kellő óvatosság ajánlott, 3 hétig autóvezetés tilos! 6 hétig nem javasoljuk a repülést és a metro használatát. Az operált fül egész további életében érzékenyebbé válik a zajra, ezt a további életmód kialakításánál figyelembe kell venni. A műtét utáni első 2 évben ½ évente, utána évente kontroll javasolt