Belépés

Látogatók száma


Ma13
Tegnap23
Ezen a héten77
Ebben a hónapban339
Összesen101458

A gondos klinikai és mikroszkópos kivizsgálás, hangvilla vizsgálatok és audiológiai tesztek nélkülözhetetlenek. (Uppal 2009) A zárt, légtartó dobüreg mellett vezetéses (kevert) hallászavart az otosclerosison kívül több kórkép is okoz:

 

A tudomány jelen állása szerint, a korrekt differenciál diagnózis az otosclerosis és a nem otosclerotikus stapes fixációk között kizárólag az ankylotikus stapes talp eltávolításán (stapedectomia) és szövettani feldolgozásán alapul. A stapes fixációk körülbelül 30%-a nem otosclerotikus stapes ankylosis következtében alakul ki. (Karosi 2009)

 

 

 

 

 

A gondos kórelőzmény felvétel és a panaszok részletes elemzése mellett beteg fizikális vizsgálata alapvető a differenciáldiagnosztikai tevékenységben. A mikroszkópos fülvizsgálat elengedhetetlen. Segítségünkre vannak a hagyományos hangvilla vizsgálatok és az audiológiai vizsgálat speciális tesztekkel kiegészítve.

 

Valójában a zárt, légtartó dobüreg melletti, vezetéses vagy kevert hallászavarok okait kell elkülönítenünk.

 

A mikroszkópos vizsgálat egyból kizár minden olyan betegséget, hol a dobhártyán eltérés látható pl.: valódi perforáció, cholesteatoma, idült savós középfülgyulladás. A kifejezett myringosclerosis szintén gyanukeltő lehet sclerotikus fixációra.

 

A transzparens, légtartó dobhártyával járó kórképek közül az alábbiak jönnek szóba általában.

 

 1. Hallócsont láncolati megszakadás
  1.  Trauma okozta luxáció,
  2.  Trophicus zavarok/Asepticus necrosis.
 2. Fixációk:
  1.  Gyulladás,
   1.  hegesedés,
   2.  mészlerakódás (ez a tympanosclerosis- ellentétben a dobhártya meszesedéssel, ami a myringosclerosis, extrémm mértékben ez is okozhat vezetéses hallászavart),
   3.  hyalin lerakódás okozta rögzülések.
 3. Veleszületett fejlődési rendellenességek.
  1. Minor aplasiák
  2. Osteogenezis imperfecta
  3. Paget kór
  4. Mandibulofaciális dysostósisok, stb.

 

 

 

 •  A Schwartze–tünet megerősítő jel. A dobhártya (általában) hátsó felső negyedén áttűnő rózsaszínesség a promontórium dús erezettségétől kapja ezt a szín eltérést, ezt hívjuk Schwartze-tünetnek, otosclerosisra jellemző. (Mikroszkóp szükséges) 
 • A kék sclera osteogenesis imperfectára utal. (Egyszerű megtekintés elegendő)
 • A mészlerakódás a dobhártya állományában vagy áttűnve rajta felhívhatja figyelmet tympanosclerosis lehetőségére. Itt is szükséges a mikroszkóp, hiszen a dobhártya alatti pl. genuin cholesteatoma a megtévesztésig hasonló színű áttünést okozhat!
 • A kombinált fejlődési rendelleneségek figyelem felhívóak. (Waardenburg-szindróma; Paget-kór; osteogenesis imperfecta)
 • A hallócsontláncolat fejlődési rendellenességei társulhatnak egyéb szervek rendellenességeivel pl.: szem, agy, szív, külső fül minor aplasiák.
 • Traumás anamnezis: a hallócsontláncolat posttraumás fixációja, vagy megszakadása azaz üllő vagy stapes luxatio.
 • Gyulladásos fixációk: Kalapács-fixáció; incus-fixáció; az incudo-malleolaris ízület ankylosisa; tympanosclerosis. Gyanu az anamnezisből, igazolás műtéttel.
 • Trophicus problémák:  asepticus incus vagy stapes necrosis. Csak feltárás után igazolható, tympanometria eredménye gyanukeltő lehet, ha nincs atrophiás dobhártya is jelen egyidejűleg.
 • Dobüregi genuin cholesteatoma. Mikroszkóp szükséges, ha áttünik, a diagnózis egyértelmű. 

Fontosnak tartom elmondani, hogy nagyon sok esetben csak a műtéti feltáráskor (vagy akkor sem) lehet pontos választ adni a kóreredetre.